GeenGeld?!

Hoe nu dan?! is het vervolg van ons tv-programma GeenGeld?! dat schulden bespreekbaar maakt én laat zien waar je terecht kunt als je er niet meer uitkomt met je financiën.

GeenGeld?! is bedacht door Mabel Elzinga. Als afgestudeerde tv-journalist heeft zij een voorliefde voor sociaal-economische vraagstukken, met geld/schulden/armoede als specialisatie. In haar loopbaan heeft zij niet alleen voor sociale programma’s als Breekijzer gewerkt, maar heeft zij ook jarenlang ervaring opgedaan met financiën en schulden als part-time debiteurenbeheerder. Mabel heeft zelf ook met financiële problemen te maken gehad. In de crisisjaren woonde zij in Spanje waar zij elk dubbeltje moest omdraaien om het hoofd boven water te houden.

In de serie GeenGeld?!, die in 2019 geproduceerd werd, gaat zij langs bij alle belangrijke Arnhemse instanties die steun bieden aan Arnhemmers met geldproblemen. Denk aan wijkcoaches, de voedselbank en de gemeente zelf. Er zijn in Arnhem ook meerdere particuliere initiatieven die bewoners hulp bieden. Ook daar klopt Mabel aan.

Maar het blijft niet bij instanties alleen. Zij gaat in elke aflevering openhartig in gesprek met inwoners die zelf in de schulden zitten of zaten. Zo spreekt ze Marc Mulder, die nu schuldhulpverlener bij Vroeg Eropaf is. Hij kampte jarenlang met een torenhoge schuld en het duurde erg lang voordat hij van zijn schulden af was. Mabel spreekt ook met Jan-Willem Wijnbergen die net te horen heeft gekregen dat hij de schuldhulpverlening in mag.  “Zoek zo snel mogelijk hulp”, laat hij duidelijk weten. “Het ‘gaten vullen met gaten’ levert namelijk een hoop stress op”, vertelt hij. “Het legt je lam.” Om dit uit de mond van een gewone burger te horen die zelf in de geldschulden zit, komt deze oproep natuurlijk veel beter aan.

Bekijk hier de samenvatting van 8 afleveringen GeenGeld?!